Dodanie Menu do Kontakt [VBA]

Pytania, problemy, uwagi związane ze starszymi wersjami Microsoft Outlook 2003, 2002 (XP), 2000, 98

Moderator: Moderatorzy

Dodanie Menu do Kontakt [VBA]

Postprzez Shon Oskar » Pn 01.10.2007 11:31

Michu mam pytanko,
pokrewne do "Dodanie Menu do Poczta/Nowy [VBA]"
http://www.outlook.pl/forum/viewtopic.php?t=1121&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
jednakże chciałbym utworzyć przycisk menu dla kontaktu gdy kontakt ma wypełnioną wartość .Categories oraz .CustomerID

Rozumiem że ty jest pies pogrzebany:
Kod: Zaznacz cały
    'rozszerzamy tylko maile
    If Inspector.CurrentItem.MessageClass <> "IPM.Note" Then Exit Sub
   
    Call AddNewPopup(Inspector)
    Call AddNewToolbarButton(Inspector)


i jeszcze jedno
Jak pobrać Index zaznaczonego kontaktu (jakoś nie mogę znaleźć odwołania do wskazanego kontaktu)

Kod: Zaznacz cały
Dim olFolder As MAPIFolder
Dim olContact As ContactItem

Set olFolder = Application.ActiveExplorer.CurrentFolder
Set olContact = olFolder.Items(Index)

'test
MsgBox olContact.Email1Address
       
Set olContact = Nothing
Set olFolder = Nothing

Często opieram się na pętli ale w tym przypadku nie chce przechodzić po wszystkich pozycjach folderu.
Wyczarowałem coś takiego
Kod: Zaznacz cały
    Dim oSel As Outlook.Selection
    Dim oContact As ContactItem
    Dim i As Long
   
    Set oSel = Application.ActiveExplorer.Selection
   
    For i = 1 To oSel.Count
        Set oContact = oSel.item(i)
        If (oContact.MessageClass = "IPM.Contact") Then
            MsgBox oContact.Email1Address
        End If
    Next i

ale może gdybym miał selection.item od razu to procedurka wykonywała by sie szybciej ...

Chciałbym pobrać parametr z kontaktu i wyświetlić kartotekę (otwartego kontaktu) klienta na łebie ;] - z czym sobie poradzę.
O'Shon
Shon Oskar
 
Posty: 182
Dołączył(a): Pn 16.10.2006 09:05
Lokalizacja: Veracomp S.A.

Postprzez michu » Pn 01.10.2007 17:10

jednakże chciałbym utworzyć przycisk menu dla kontaktu gdy kontakt ma wypełnioną wartość .Categories oraz .CustomerID

Ale chodzi o tworzenie pozycji w menu, w głównym oknie Outlook'a, czy w formularzu otwortego kontaktu?

ale może gdybym miał selection.item od razu to procedurka wykonywała by sie szybciej ...

Nie bardzo rozumiem pytania. W kolekcji Selction masz tylko te elementy, które są obecnie zaznaczone, nic więcej chyba nie jest potrzebne.
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez OShon » Pn 01.10.2007 18:10

Ad 1. W otwartym kontakcie
Ad 2. Moze zadam inaczej pytanie. :)
Czy da sie bez uzycia pętli pobrac watrosci wskazanego kontaktu.
Obrazek
Oskar Shon - MVP Office Dev. 11/20, 3x MCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Zobacz fajne dodatki: Outlooka, Excela, Worda lub PowerPointa
OShon
 
Posty: 10348
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Projekt autorski VBATools.pl

Postprzez michu » Wt 02.10.2007 08:22

Ad.1. Po prostu nie wołaj tych dwóch funkcji, jeśli menu ma nie być rozszerzane dla danego kontaktu.

Ad.2. Jeśli jako wskazany kontakt rozumiesz kontkat zaznaczony przez użytkownika, to znajduje się on właśnie w kolekcji Selection. Jeśli użytkownik zaznaczył jeden kontakt ,to w kolekcji Selection będziesz miał jeden element, jeśli zaznaczył więcej - będzie ich więcej. Jeśli chcesz przetwarzać wszystkie zaznaczone kontakty, to pętla jest niezbędna.
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra


Powrót do Microsoft Outlook

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości