Automatycznie dodawana stopka do wiadomości

Pytania, problemy, uwagi związane ze starszymi wersjami Microsoft Outlook 2003, 2002 (XP), 2000, 98

Moderator: Moderatorzy

Automatycznie dodawana stopka do wiadomości

Postprzez maksior » Pt 03.08.2007 08:05

Witam
Mam pytako, jak automatycznie ustawić outlooka, żeby do każdej nowej wiadomości dodawana była stopka ( np. z danymi firmy) przy czym nie chodzi mi o wklejenie tekstu jako podpis. Nie kożystam z serwera Microsoft Exchange wiec nie za bardzo mam pomysł jak sie do tego zabrać.
maksior
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt 03.08.2007 08:02

Postprzez Łukasz M. » Pt 03.08.2007 11:16

Należy stworzyć makro w Visual Basic Editor (ALT+F11) w ThisOutlookSession i wkleić poniższy kod:

Kod: Zaznacz cały
Private Sub Application_ItemSend(ByVal Item As Object, Cancel As Boolean)

    Dim strFootHTML: strFootHTML = "-------------" & "<br />" & "linia 1" & "<br />" & "linia 2"
    Dim strFootTXT: strFootTXT = "-------------" & vbCrLf & "linia 1" & vbCrLf & "linia 2"
   
   
    Dim oMail As MailItem
    Set oMail = Item
    If oMail Is Nothing Then Exit Sub
   
    Dim strBody As String
    If oMail.BodyFormat = olFormatHTML Then
        strBody = oMail.HTMLBody
   
        Dim strEndBodyL: strEndBodyL = "</body>"
        strFootHTML = "<br /><br />" & strFootHTML & strEndBodyL
       
        Dim strNewBody: strNewBody = Replace(strBody, strEndBodyL, strFootHTML)
        If oMail.HTMLBody <> strNewBody Then
            oMail.HTMLBody = strNewBody
            Exit Sub
        End If
       
        Dim strEndBodyU: strEndBodyU = "</BODY>"
        oMail.HTMLBody = Replace(strBody, strEndBodyU, strFootHTML)
       
    ElseIf oMail.BodyFormat = olFormatPlain Then
        strBody = oMail.Body
        oMail.Body = strBody & vbCrLf & vbCrLf & strFootTXT
    End If
   
End Sub


Dodatkowo należy zmniejszyć poziom zabezpieczeń Outlook'a (Tools->Macro->Security...) na Low. Aby zdefiniować własną stopkę należy w dwóch liniach programu, zaczynającego się od Dim strFootHTML (stopka dla e-mail'a w formacie HTML) oraz Dim strFootTXT (format TXT), zmienić tekst umieszczony pomiędzy cudzysłowami.


W razie niejasności z uruchomieniem makra odsyłam do artykułu [1], w którym wyjaśnione jest wszystko krok po kroku.



[1] http://www.codetwo.pl/articles/macros/instalacja_uruchamianie_makro.php
Łukasz M.
 
Posty: 95
Dołączył(a): Pt 03.08.2007 10:53
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez andrew » Cz 23.08.2007 16:06

A to ja będe miał mała zagadkę do rozwiązania:
można to makro dopsaować jakoś tak, żeby ta stopka była zmienna w zależności od języka, którym piszę?
Muszę słac inną stopkę na kraj i inną na zagranicę.
z góry dzięki.
Andrzej
andrew
 
Posty: 11
Dołączył(a): Cz 23.08.2007 16:02

Postprzez OShon » Pt 24.08.2007 07:08

Skoro miałby to być automat to np piszesz wiadomość rozpoczynając od znacznika. (w pierwszej linii piszesz)

ENG lub PL
potem enter i treść maila

w kodzie wstawiasz
Kod: Zaznacz cały
select case Split(oMail.HTMLBody , chr(10), 2)(0)
case "ENG"
'.... lecisz ze stopką Angielską
case else
'...stopka polska
end select


i jakoś powinno to hulać
Obrazek
Oskar Shon - MVP Office Dev. 11/20, 3x MCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Zobacz fajne dodatki: Outlooka, Excela, Worda lub PowerPointa
OShon
 
Posty: 10434
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Projekt autorski VBATools.pl

Postprzez andrew » Pt 24.08.2007 12:19

no jest to rozwiązanie ale to już lepiej makro po wordem i skrot klawiszowy.
jedno dwu stuknięcie i mam wklejone i nie musze o tym pamiętać na górze.
Myślałem, że może się to da inaczej.
andrew
 
Posty: 11
Dołączył(a): Cz 23.08.2007 16:02

Postprzez Shon Oskar » Pt 24.08.2007 13:36

Jo jakoś musisz powiedzieć maszynie co ma zastosować
sama sie nie domyśli ;]

Można by po kontekście (przeszukać zały text pod kontem słowa)
ale musiał by to być zwykle wstawiane słowo
np Bye, Regards lub inne
O'Shon
Shon Oskar
 
Posty: 182
Dołączył(a): Pn 16.10.2006 09:05
Lokalizacja: Veracomp S.A.

Postprzez andrew » Pt 24.08.2007 16:19

kombinowałem tak, że ja piszę po angielsku to się jakoś słownik ustawia i jak biore WYSLIJ to w tym momencie się makro wykonuje i analizuje język słownika i wkleja to co powiinoo
Ale to pewnie się nie da i za dużo zachodu.
andrew
 
Posty: 11
Dołączył(a): Cz 23.08.2007 16:02

Postprzez OShon » So 25.08.2007 16:57

Raczej to drugie.
Obrazek
Oskar Shon - MVP Office Dev. 11/20, 3x MCC, 4/9/22 TechNet
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Zobacz fajne dodatki: Outlooka, Excela, Worda lub PowerPointa
OShon
 
Posty: 10434
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Projekt autorski VBATools.pl


Powrót do Microsoft Outlook

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości