Wielki problem z wysyłaniem poczty - Pomocy !

Pytania, problemy, uwagi związane z Outlook Express

Moderator: Moderatorzy

Wielki problem z wysyłaniem poczty - Pomocy !

Postprzez masten » Wt 30.01.2007 08:38

Witam !
Jestem użytkownikiem poczty na Onecie i do obsługi poczty wykorzystuję
program Outlook Express (wersja 6). Od jakiegoś czasu nie mogę wysłyłać wiadomości. Przy próbie wysłania pojawia się taki oto komunikat:

"Wystąpił nieznany błąd. Konto: 'pop3.poczta.onet.pl', Serwer: 'smtp.poczta.onet.pl', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '421 Cannot connect to SMTP server 213.180.130.20 (213.180.130.20:25), connect error 10060', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 421, Numer błędu: 0x800CCC67"

Outlook odbiera przychodzące do mnie wiadomości, jednak ja za cholerę nie mogę nic wysłać. Może ktoś się orientuje w czym tkwi problem...
Bardzo serdecznie proszę o pomoc....i z góry dziękuję !!
Pozdrawiam.

P.S.
Komunikat błędu, który zamieściłem powyżej pojawiał się kiedy miałem zainstalowany Avast. Dowiedziałem się, że to on może być przyczyną błędu. Dlatego odinstallowałem go, ale nic to nie zmieniło. Wciąż nie mogę wysłać poczty, a komunikat wygląda teraz tak:

"Łączenie z serwerem nie powiodło się. Konto: 'pop3.poczta.onet.pl', Serwer: 'smtp.poczta.onet.pl', Protokół: SMTP, Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd łączy: 10060, Numer błędu: 0x800CCC0E"

Dodam, że wszystkie ustawienia Outlooka są ustawione jak należy.
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez michu » Wt 30.01.2007 10:02

Przede wszystkim sprawdź, czy możesz połączyć się z serwerem przez telnet.

1.W menu Start wybierz Uruchom i wpisz:
cmd

2. Uruchomiona zostanie konsola linii poleceń. Wpisz komendę:
telnet smtp.poczta.onet.pl 25
i naciśnij Enter.

Poczekaj chwilę i zobacz, czy zgłosi się serwere, czy też dostaniesz jakiś komunikat błędu. Jeśli dostaniesz błąd, to mogą to być tymczasowe problemy serwera - zależy od jak dawne nie możesz obierać poczty.
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez masten » Wt 30.01.2007 10:26

Przy próbie połączenia się z serwerem przez telnet pojawia się komunikat:

"Łączenie z smtp.poczta.onet.pl...Nie można nawiązać połączenia z hostem na porcie 25: Połączenie nie powiodło się"

Na Outlooku mam też skonfigurowane drugie konto, na WP, z którego też nie mogę nic wysłać.
Problem pojawił się jakiś tydzień temu. W tej chwili jedyną drogą wysyłania poczty jest korzystanie ze skrzynki poprzez stronę (np. Onet). Wtedy wysyła.

Aha...jeszcze jedna ciekawa rzecz...może będzie pomocna.
Czasem udaje się wysłac pocztę kiedy uruchamiam komputer ponownie i momentalnie po załadowaniu nacisną Wyślij / Odbierz. Wtedy czasem wyśle. Ale kiedy tylko minie jakiś czas od uruchomienia (wystarczy 1 min) nic nie da się wsórać....
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez michu » Wt 30.01.2007 10:30

Jeśli nie możesz połączyć się z serwerem przy pomocy telneta, to znaczy, że problemu nie należy szukać w samym programie pocztowym lecz w konfiguracji komputera lub połączenia internetowego. Próbuj po kolei wyłączać programy antywirusowe czy antyspamowe czy firewalle, które masz zainstalowane na komputerze i za każdym razem sprawdzaj, czy to pomaga (najlepiej przez telneta właśnie). Po każdym wyłączeniu jakiegoś programu warto zrestartować dla pewności komputer.
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez masten » Wt 30.01.2007 10:34

W tej chwili nie mam już zainstalowanego żadnego antywirusa (odistalowałem Avasta). Wyłączyłam też zaporę Windows. Niestety nic nie pomaga....
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez michu » Wt 30.01.2007 10:43

To może korzystasz z jakiegoś routera, na którym zablokowany jest port 25.

A spróbuj połączyć się przez telneta z serwerem outlook.pl na porcie 25.
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez masten » Wt 30.01.2007 11:18

Przy próbie łączanie się z Outlookiem (komenda: telnet outlook.pl 25) pojawia się komunikat:

"Łączenie z outlook.pl 25...Nie można nawiązać połączenia z hostem na porcie 25: Połączenie nie powiodło się"

Używam routera, bo korzystam z domowej sieci bezprzewodowej. Ale podpinałem laptopa pod kabel internetowy i też nie wysyłało. Jak sprawdzić czy router nie blokoje portu 25.....nie mam bladego pojęcia...
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez michu » Wt 30.01.2007 11:25

Najwyraźniej coś Ci blokuje ten port 25, zauważ że na porcie 110 możesz się łączyć z serwerami.
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez masten » Wt 30.01.2007 11:37

Więc co robić.......???
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez michu » Wt 30.01.2007 11:46

Przy tym routerze wypadałoby chyba pogrzebać. Najlepiej gdybyś mógł podłączyć do routera inny komputer. Jeśli występowałby ten sam problem, tzn. że to wina routera.

Warto zapytać dostawcy Internetu, czy wie coś na ten temat. Może przez przypadek blokują ten port.
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez masten » Wt 30.01.2007 12:03

Rozmawiałem z dostawcą internetu i zapewnił mnie, że port 25 nie jest blokowany.
Dziś postaram się podłączyc inny komputer do routera. Ale wydaje mi sie, że to niewiele pomoże, bo jak pisałem próbowałem też wysyłać poczte na komputerze bezpośrednio podłączonym do kabla sieciowego przy wyłączonym routerze. To niestety nie pomogło.....
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez michu » Wt 30.01.2007 12:13

Więc może to być wina jakiegoś programu zainstalowanego na komputerze. Tym bardziej, że jak piszesz czasami udaje Ci się wysłać wiadomość zaraz po uruchomieniu komputera. Z tego można wnioskować, że program, który blokuje port jest wtedy jeszcze nie uruchomiony.

A nie masz tam zainstalowanego np. Norton Internet Security?
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez masten » Wt 30.01.2007 12:17

Nie mam zainstalowanego Norton Internet Security.
Też mi się wydaje, że to jakiś program jest odpowiedzialny za blokowanie....Ale jak to sprawdzić...Tym bardziej, że od dawna niczego nie instalowałem.
Przeskanowałem też komputer mks-virem i Ad Aware i nic nie wykryły.
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez tical » Wt 30.01.2007 23:21

witam ja mam to samo wszystko bylo ok chodzilo jak cza i nagle nie dam rady wyslac maila i pojawia sie


Wystąpił nieznany błąd. Konto: 'pop3.poczta.onet.pl', Serwer: 'smtp.poczta.onet.pl', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '421 Cannot connect to SMTP server 213.180.130.20 (213.180.130.20:25), connect error 10060', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 421, Numer błędu: 0x800CCC67




Wystąpił nieznany błąd. Konto: 'Wirtualna Polska', Serwer: 'smtp.wp.pl', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '421 Cannot connect to SMTP server 212.77.101.1 (212.77.101.1:25), connect error 10060', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 421, Numer błędu: 0x800CCC67

pomocy:>
tical
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 23:17

Postprzez michu » Śr 31.01.2007 07:52

Próbowałeś łączyć się z tymi saerwerami przez telneta, tak jak to jest opisane wyżej? Spróbuj połączyć się telnetem też z serwerem outlook.pl. Zrób to samo co opisane jest już w tym wątku, najpierw spróbuj wyłączyć oprogramowanie antywirusowe, antyspamowe, firewall.
Ostatnio edytowano Śr 31.01.2007 09:04 przez michu, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Michu
michu
 
Posty: 4190
Dołączył(a): N 05.02.2006 17:49
Lokalizacja: Jelenia Góra

Postprzez masten » Śr 31.01.2007 08:56

U mnie niestety poczta wciąż nie działa.....Ale widzę, że nie jestem sam....
Może ktoś zna jakieś rozwiązanie....
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez tical » Śr 31.01.2007 09:36

ok ja juz wiem wszytsko zwonilem do dostawcy interetu i zablokowali mi wysylanie bo kiedys jakiegos spama mialem (bylo to wtey gdy na 2 dni mi norton antywirus padl pamietam :P::):)
polecam zadzwonic i spytac o to moze u kolegi tez tak jest D:D:
pzodrrooo
tical
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 23:17

Postprzez masten » Śr 31.01.2007 09:41

Rozmawiałem z moim dostawcą internetu. Twierdzi, że port 25 nie jest zablokowany.....wiec nie mam pojęcia co się dzieje.....
Ręce już opadają.....tyle mądrych głów..i kicha.....nikt nic nie wie... :cry:
masten
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 08:29

Postprzez tical » Śr 31.01.2007 15:34

hmm to ja nie wiem u mnie tak bylo i teaz jest ok :>
tical
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 30.01.2007 23:17

Postprzez m3ritum » Wt 26.06.2007 12:36

Gdzies w temacie padlo czy przypadkiem nie masz NIS-a. W moim przypadku odisntalowalem go i ani na 110 ani na 25 serwery pocztowe nie odpowiadaja (!!!) rozkladam rece juz nie wiem czego sprobowac.
Aktualnie nie ma antyvira, firewall wylaczony i za zadne skarby nie moge zmusic kompa aby podlaczyl sie do serwerow pocztowych.
POMOCY !!!
m3r
m3ritum
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 26.06.2007 12:34

Następna strona

Powrót do Outlook Express

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron