błędna stopki w odpowiedziach

Pytania, uwagi, problemy związane z Microsoft Office Outlook, wersje 2007, 2010, 2013 i 2016.

Moderator: Moderatorzy

błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez Typ » Wt 03.01.2017 13:56

Dzień dobry,

Mam pewien problem, na który nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Mianowicie ustawiłem w programie Outlook 2010 nową stopkę - czcionka w kolorze + obraz w .jpg (wymóg firmowy). Dla nowych wiadomości wyświetla się ona prawidłowo, natomiast pisząc odpowiedzi na maile lub przy bezpośrednim wysyłaniu plików (PPM na plik - wyślij do - adresat poczty) stopka wyświetla się niewyedytowana - bez obrazu i czarnymi literami.

Nie potrafię sobie z tym poradzić, a sprawa jest ważna. Uprzejmie proszę o sugestie, a najlepiej rozwiązanie :D

Pozdrawiam.
Typ
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 03.01.2017 13:45

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez OShon » Wt 03.01.2017 15:13

Zrób test i napisz nam czy na zwykłej wiadomości (np wysłanej przed chwilą do siebie) w odpowiedzi również stopka tak się zachowuje?
Jeśli tylko dla odbiorcy któremu odpisywałeś to prawdopodobnie jest to reakcja na szablon jaki on stosuje.
Nie spotkałem się aby podpis generowany do nowej wiadomości jak i w odpowiedzi się czymś różnił, jednakże zastosowanie stopki w otrzymany mail, który ma swój kod HTML może nie współgrać z naszym podpisem.
Obrazek
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System/Development, 3xMCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Utwórz narzędziowy pakiet dodatków Outlooka, Excela, Worda oraz PP
OShon
 
Posty: 8513
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez Typ » Wt 03.01.2017 15:22

Błędne wyświetlenie stopki widzę już w momencie kliknięcia odpowiedzi na wiadomość, jeszcze przed wysłaniem. Bardziej obrazowo:

Klikam utwórz nową wiadomość - pokazuje się pusta strona nowej wiadomości z właściwą, ustawioną przeze mnie stopką.

Klikam odpowiedź - pokazuje się pusta strona nowej wiadomości z "popsutą" stopką (bez koloru i obrazku)
Klikam przesłanie pliku do adresata poczty - jw.

Mail wysyła się dokładnie w takiej formie w jakiej go widzę przed wysłaniem. I nie dotyczy to tylko jednego komputera, ale każdy kto w firmie używa Outlooka 2010 ma dokładnie ten sam problem.
Typ
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 03.01.2017 13:45

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez OShon » Wt 03.01.2017 16:51

No to na 100% stopka koliduje z szablonem użytym w wiadomości.
Czyli na danym kodzie HTML który określa wygląd strony i zastosowanie na nim kodu stopki powoduje konflikt.
Polecam zmienić jedno albo drugie.
Obrazek
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System/Development, 3xMCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Utwórz narzędziowy pakiet dodatków Outlooka, Excela, Worda oraz PP
OShon
 
Posty: 8513
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez Typ » Śr 04.01.2017 11:33

Jeśli dobrze zrozumiałem odpowiedź, to nadal nie to - stopki nie wrzucałem w formacie html tylko normalnie, tekstowo w edytorze stopek.
Typ
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 03.01.2017 13:45

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez OShon » Śr 04.01.2017 14:25

Nie spotkałem się z innym przypadkiem - jak kwestią różnic w HTMLu.
Podpisy nie są już tekstowe. Edytor zapewnia zapis HTMLowy, również jeśli wcale nie tworzymy żadnych kolorowych formatowań czy nie wklejamy żadnej grafiki.

Każdy podpis jest magazynowany na dysku: c:\Users\<użytkownik>\AppData\Roaming\Microsoft\Podpisy\
Możesz podglądnąć te pliki. Każda stopka jest zapisana w 3ch wersjach (HTM/TXT/RFT), ale tylko dlatego, że stopka jest stosowana taka jak oryginalna wiadomość lub wiadomość na którą odpowiadamy.

Zapewne wysyłając pocztę w TXT i odpisując na nią z użyciem automatycznego podpisu, nie będzie takiej jazdy (prawda?)
Obrazek
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System/Development, 3xMCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Utwórz narzędziowy pakiet dodatków Outlooka, Excela, Worda oraz PP
OShon
 
Posty: 8513
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez Typ » Wt 10.01.2017 12:45

Twoja odpowiedź wydaje się wyjaśniać dlaczego tak się dzieje (niestety nie jestem specem i niewiele mi to mów :cry: ), ale nie za bardzo widzę rozwiązanie mojego problemu.

Byłbym wdzięczny za poprowadzenie mnie za rękę krok po kroku gdzie wejść i co kliknąć, żeby pisane odpowiedzi i wysyłane pliki miały dołączoną zedytowaną, właściwą stopkę, a nie tylko czarno-biały tekst.

edit: dodam jeszcze tylko, że nie potrafię znaleźć katalogu ze stopkami. We wskazanym znalazłem tylko plik "EXCEL.box", a w katalogu outlooka mam jedynie plik z pocztą.
Typ
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 03.01.2017 13:45

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez OShon » Wt 10.01.2017 14:10

Katalog AppData jest ukryty. Musisz sobie odkryć ukryte foldery w swoim profilu.
Co możesz zrobić więcej - przecież nie mam wpływu na twój wygląd czy kształt maila.
Nie wiem też jak tworzycie stopki czy używacie jakiejś kłócącej się papeterii.

Nie bardzo chce się pocić nad przykładem, który z pewnością odpowiedział byłby na pytania dlaczego masz coś czarnego zamiast kolorowego.
Piszesz że "wymóg firmowy" czyli potrzeba korporacyjna nie zapewnia wam człowieka z IT?
Z pewnością weźmie to na klatę za firmową pensję.
Obrazek
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System/Development, 3xMCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Utwórz narzędziowy pakiet dodatków Outlooka, Excela, Worda oraz PP
OShon
 
Posty: 8513
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez Typ » Śr 11.01.2017 14:46

OShon napisał(a):Nie wiem też jak tworzycie stopki czy używacie jakiejś kłócącej się papeterii.


Napisałem przecież, że stopka jest stworzona w edytorze stopek, żadnej papeterii nie używamy. Jedynie wpisany "z ręki" tekst, zmieniony kolor i wrzucony obraz.

OShon napisał(a):No to na 100% stopka koliduje z szablonem użytym w wiadomości.


W jaki sposób stopka może kolidować z szablonem wiadomości, skoro nowe wiadomości wysyłają się poprawnie? Może inaczej - dlaczego odpowiedzi mają inny szablon wiadomości niż tworzenie nowego maila? I jeśli faktycznie z jakiegoś powodu te szablony są różne, to w którym miejscu można zmienić ten szablon dla odpowiedzi, żeby była taki sam jak dla nowych wiadomości?

Jest spec od sieci, nie wie w czym rzecz z tym Outlookiem.

OShon napisał(a):Nie bardzo chce się pocić nad przykładem, który z pewnością odpowiedział byłby na pytania dlaczego masz coś czarnego zamiast kolorowego.


Odpowiadasz na moje posty z dużą pewnością, wiesz o co chodzi, więc założyłem, że wiesz również gdzie i co zmienić. Swój problem opisałem chyba dość jasno.

OShon napisał(a):Czyli na danym kodzie HTML który określa wygląd strony i zastosowanie na nim kodu stopki powoduje konflikt. Polecam zmienić jedno albo drugie.


Konkretnie - poleciłeś mi zmienić to co pogrubiłem. Gdzie to można uczynić?
Typ
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 03.01.2017 13:45

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez OShon » Śr 11.01.2017 18:41

Typ napisał(a):Może inaczej - dlaczego odpowiedzi mają inny szablon wiadomości niż tworzenie nowego maila? I jeśli faktycznie z jakiegoś powodu te szablony są różne, to w którym miejscu można zmienić ten szablon dla odpowiedzi, żeby była taki sam jak dla nowych wiadomości?

To zależy od odbiorcy. Może on mieć w szablonie poczty standardowej narzucony inny styl (plik NormalEmail.dotm) lub wybrany w konfiguracji Outlooka Menu/opcje/poczta/papeteria i podczas odpowiedzi narzucić ten styl w wysłanej wiadomości. Wypadało by to sprawdzić.
Możecie też zamienić plik który się zaczernia na inny format graficzny. Nie wykluczone że z konkretnym typem jest problem.

Typ napisał(a):opisałem chyba dość jasno.

Zapewne, ale nie mamy podpisanej żadnej umowy partnerskiej, a jak widać tylko ja odpowiadam na twoje pytania na publicznym forum. Nie jestem tez pracownikiem MS także nie muszę znać się na wszystkich czarach ich aplikacji. Mam pewne doświadczenie i się nim darmowo dzielę. Możesz to wziąć pod uwagę, a nie musisz. Jeśli ci się to nie podoba, co odnoszę z tonu, jaki używasz w odpowiedzi, to proszę cię o opisanie tego problemu na forum producenta lub wyjaśnienie tego telefonicznie (bez względu czy obowiązujące cie support do zakupionej licencji czy nie).

Typ napisał(a):Konkretnie - poleciłeś mi zmienić to co pogrubiłem. Gdzie to można uczynić?

Wiadomość można podglądnąć, tak aby uzyskać informację o kodzie HTML. Jest to parametr w VBA obiektu mailitem .htmlBody
Można dzięki niemu pobrać treść kodu html tej konkretnie wiadomości. Z niego bezpośrednio wynika jak wiadomość jest prezentowana na ekranie i czy to wina wyświetlania czy niekorzystna zmiana kodu (np przez Antywirusa). Oczywiście w tym przypadku trzeba mieć doświadczenia z pracy webowca, aby znać się na linijkach które prezentuje ich podgląd.
Obrazek
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System/Development, 3xMCC
Forum moderator: Outlook.pl | ExcelForum.pl | MSDN dział VBA
Utwórz narzędziowy pakiet dodatków Outlooka, Excela, Worda oraz PP
OShon
 
Posty: 8513
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: błędna stopki w odpowiedziach

Postprzez Typ » Cz 12.01.2017 08:56

OShon napisał(a):Zapewne, ale nie mamy podpisanej żadnej umowy partnerskiej, a jak widać tylko ja odpowiadam na twoje pytania na publicznym forum. Nie jestem tez pracownikiem MS także nie muszę znać się na wszystkich czarach ich aplikacji. Mam pewne doświadczenie i się nim darmowo dzielę. Możesz to wziąć pod uwagę, a nie musisz. Jeśli ci się to nie podoba, co odnoszę z tonu, jaki używasz w odpowiedzi, to proszę cię o opisanie tego problemu na forum producenta lub wyjaśnienie tego telefonicznie (bez względu czy obowiązujące cie support do zakupionej licencji czy nie).


Wybacz, przyznam że trochę się zirytowałem.
Po pierwsze tym, że nie potrafię poradzić sobie z tym problemem (dziwnym w mojej opinii), a po drugie odniosłem wrażenie, że cały czas odpowiadasz mi ogólnikowo, mimo że znasz konkret - tak jakbyś tylko mówił "wiem, ale nie powiem". Odpowiedzi typu "to na 100% problem z szablonem" i kręcenie się wokół tego stwierdzenie bez żadnego konkretu kompletnie nic mi nie dawały, odwlekały sprawę i przyznam lekko denerwowały.

Niemniej ostatnia Twoja wiadomość daje mi jakiś punkt wyjścia, za co jestem bardzo wdzięczny. Dzięki za rozmowę, wracam do swojej walki z Outlookiem.
Typ
 
Posty: 6
Dołączył(a): Wt 03.01.2017 13:45


Powrót do Microsoft Outlook 2007 / 2010 / 2013 / 2016

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości