nie można połączyć z serwerem

Pytania, uwagi, problemy związane z Microsoft Office Outlook, wersje 2007 i 2010

Moderator: Moderatorzy

nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » So 26.10.2013 13:35

Witam,
dziś zauważyłem problem z którym nigdy się nie spotkałem (od razu powiem że jestem laikiem w tych sprawach). Mój outlook 2010 nie chce połączyć się z serwerem, jest w trybie offline, jak chcę go przełączyć to jest info że jest brak łączności z serwerem. Mogę tylko podpwiedzieć że internet działa mi poprawnie to dlaczego nie ma połączenia z serwerem moja poczta, ktora bez zarzutów dzialała do wczoraj. W narzędziach skrzynki wzięłem napraw to otrzymałem info :szyfrowane połączenie z serwerem poczty jest niedostępne, próbowałem bez szyfrowania-też problem. Podpowiedzcie co zrobić bo jak pomyślę że musze korzystać z konta z poziomu strony internetowej wp.pl to mnie zalewa.
Pozodro.
Davidos
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez OShon » So 26.10.2013 15:45

Albo zablokowałeś połączenie w AV/FV albo na WP realizowali pewne czynności serwisowe.
Sprawdź czy masz włączone uwierzytelnienie i czy podczas zmiany szyfrowania ustawiłeś właściwie porty?

    Ustawienia standardowe

    Serwer poczty przychodzącej - imap.wp.pl
    Port serwera poczty przychodzącej - 993
    Tryb zabezpieczenia - SSL

    Serwer poczty przychodzącej - pop3.wp.pl
    Port serwera poczty przychodzącej - 995
    Tryb zabezpieczenia - SSL

    Serwer poczty wychodzącej - smtp.wp.pl
    Port serwera poczty wychodzącej - 465
    Tryb zabezpieczenia - SSL

    Serwer wymaga uwierzytelnienia / włączonej autoryzacji SMTP.
    Opcja "Logowanie przy użyciu bezpiecznego uwierzytelniania hasła" powinna być wyłączona.
Ewentualnie opcja dla średnio czytających - obrazkowa
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System, MCC
Moderator Outlook.pl | ExcelForum.pl | WSS.pl | CodeGuru.pl, MSDN dział VBA
Konstruktor rozwiązań biznesowych VBATools.pl, Business Developer Veracomp SA

Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela oraz narzędzi Outlooka
OShon
 
Posty: 6530
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » N 10.11.2013 23:37

Kolego jak ustawię w ten sposób to z obydwoma serwerami nie chce się połączyć. Pozdrawiam
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez OShon » Pn 11.11.2013 01:59

którymi obydwoma?
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System, MCC
Moderator Outlook.pl | ExcelForum.pl | WSS.pl | CodeGuru.pl, MSDN dział VBA
Konstruktor rozwiązań biznesowych VBATools.pl, Business Developer Veracomp SA

Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela oraz narzędzi Outlooka
OShon
 
Posty: 6530
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » Pn 11.11.2013 04:41

Chodzi o to że jest informacja że Outlook nie może sie połoączyć z serwerem poczty przychodzącej a drugi komuniakt dotyczy serwera poczty wychodzącej-też nie może się połaczyć, te podobne wątki to ja bo nie wiem co już robić i zapomniałem że już kilka dni temu prosiłem o pomoc.
Co jeszcze moge zrobic-prosze podpowiedz
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez OShon » Pn 11.11.2013 13:29

Czy zaznaczyłeś uwierzytelnienie w konfiguracji konta /zaawansowane serwer SMTP?
Czy testowałeś podając jako login pełen adres e-mail?

nie posiadając informacji innej niż "Nie działa - pomóż", mało kto jest w stanie podpowiedzieć trafnie co może być nie tak.
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System, MCC
Moderator Outlook.pl | ExcelForum.pl | WSS.pl | CodeGuru.pl, MSDN dział VBA
Konstruktor rozwiązań biznesowych VBATools.pl, Business Developer Veracomp SA

Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela oraz narzędzi Outlooka
OShon
 
Posty: 6530
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » Pn 11.11.2013 14:01

Juz odpowiadam: w zakładce zaawansowane mam :użyj połaczenia szyfrowanego następującego typu-rozwijam i wybieram SSL,
co do pop3-też mam zaznaczone ten serwer wymaga zaszyfrowanego połączenia SSL.
W informacji o logowaniu dokładnie nazwa uzytkownika mam wpisany mój meil bez @wp.pl
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » Pn 11.11.2013 16:39

Kolego a czy jest ważne że ja jestem z tym kompem w Norwegii ?
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez OShon » Pn 11.11.2013 16:43

Po raz 3ci ci zadaje pytanie czy zaznaczyłeś uwierzytelnienie?

Szyfrowane - ok - ale jakie porty?
Prześlij wszystkie screany z wymazanym e-mailem
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System, MCC
Moderator Outlook.pl | ExcelForum.pl | WSS.pl | CodeGuru.pl, MSDN dział VBA
Konstruktor rozwiązań biznesowych VBATools.pl, Business Developer Veracomp SA

Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela oraz narzędzi Outlooka
OShon
 
Posty: 6530
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » Pn 11.11.2013 19:59

Kolego, wydaje mi się że problem mogę miec inny ponieważ w tym samym czasie kiedy przestał mi działać outlook, mojemu koledze przestała odbierać telewizja internetowa z Polski, czy oby nie zostały zminione jakieś ustawienia serwerów w Norwegi-czy wogóle jest takie coś mozliwe, ponieważ niegdy nie miałem takich problemów ze skonfigurowaniem poczty.
pozdro
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez OShon » Pn 11.11.2013 21:34

Nie słyszałem o jakiejś globalnej zmianie ustawień dostępu do serwerów pocztowych.
Miała ona miejsce (blokada portu 25) ale odbyło się to jakieś 8 lat temu.
Prędzej blokady domen ze względu na spaming.

Aby to sprawdzić najlepiej napisać do operatora ISP jaki dostarcza łącze.
Możesz to sprawdzić też przez TELNET. Znajdziesz o tym artykuł na naszym forum.
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System, MCC
Moderator Outlook.pl | ExcelForum.pl | WSS.pl | CodeGuru.pl, MSDN dział VBA
Konstruktor rozwiązań biznesowych VBATools.pl, Business Developer Veracomp SA

Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela oraz narzędzi Outlooka
OShon
 
Posty: 6530
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » Śr 13.11.2013 14:10

Cześć kolego, poczytałem trochę o tym serwerze SMTP i wiele ludzi i w polsce i tu na z nim problem. Cos piszą że czasem blokują ze względu na spam.
Ale do rzeczy, mam teraz tylko takie info przy wysyłaniu poczty: odpowiedż serwera:421 Cannot connect to SM. Odbieranie poczty działa bez zarzutów.
Proszę wymyśl coś.
Pozdrawiam
Dawid
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez OShon » Śr 13.11.2013 14:35

Nie wiem czy to nie Boska podpowiedź ale ja dziś też miałem problem z wysłaniem wiadomości.
Blokowały się one w skrzynce nadawczej. Konfiguracji nie zmieniałem ale ..

Pierwsze co zrobiłem - to przerzuciłem wiadomości w trybie Offline do folderu Roboczych wiadomości i przełączyłem na Online.
Wyszedłem z Outlooka i zeskanowałem Bazę PST.

OL_Naprawa_PST.png

Włączam po tym Outlooka, wchodzę w robocze - otwieram wiadomość -> wyślij i jak ręką odjął.
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System, MCC
Moderator Outlook.pl | ExcelForum.pl | WSS.pl | CodeGuru.pl, MSDN dział VBA
Konstruktor rozwiązań biznesowych VBATools.pl, Business Developer Veracomp SA

Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela oraz narzędzi Outlooka
OShon
 
Posty: 6530
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez davidos » Śr 13.11.2013 18:41

a jak to pokoleji zrobic bo zupełnie sie nie znam
davidos
 
Posty: 12
Dołączył(a): So 26.10.2013 13:23

Re: nie można połączyć z serwerem

Postprzez OShon » Cz 14.11.2013 12:24

davidos napisał(a):a jak to pokoleji zrobic bo zupełnie sie nie znam


To pewnie moją informacje o artykule sprawdzającym przez TELNET połączenie też nie przetestowałeś .... ach..

Jeśli jesteś pewien ustawień połączenia z kontem (bo jednak mi ich nie pokazałeś).
Wyszukaj na swoim dysku program scanpst.exe i uruchom go
Pozdrawiam - Oskar Shon MVP Office System, MCC
Moderator Outlook.pl | ExcelForum.pl | WSS.pl | CodeGuru.pl, MSDN dział VBA
Konstruktor rozwiązań biznesowych VBATools.pl, Business Developer Veracomp SA

Skonfiguruj swój pakiet dodatków do Excela oraz narzędzi Outlooka
OShon
 
Posty: 6530
Dołączył(a): Cz 19.10.2006 08:31
Lokalizacja: Veracomp SA, VBATools.pl


Powrót do Microsoft Outlook 2007 / 2010 / 2013

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 10 gości