Import niestandardowych pól do Outlook

Pytania, problemy, uwagi związane ze starszymi wersjami Microsoft Outlook 2003, 2002 (XP), 2000, 98

Moderator: Moderatorzy

Import niestandardowych pól do Outlook

Postprzez arrera » Cz 29.07.2010 12:13

Witam,

Chciałbym zaimportować bazę danych z np. Excel do kontaktów Outlooka. Mój problem polega na tym, że ze względu na unikalność tych danych chcę wykorzystać dla nich stworzone niestandardowe pola w Outlook. Standardowe metody importu danych nie umożliwiają jednak importu danych dla pól dodanych w Outlook przez użytkownika :(

Czy może spotkaliście się już z tym problemem, czy znacie jakąś podpowiedź jak to można obejść?
arrera

Re: Import niestandardowych pól do Outlook

Postprzez OShon » Cz 29.07.2010 13:07

Jeśli to dane informacyjne możesz je zlepić importując do pola treści (Body), jeśli potrzeba jest późniejszego wykorzystania danych to należało by założyć odpowiednie pola, nazwać je a następnie zaimportować do nich treść. Outlook nie ma wbudowanego mechanizmu do pol niestandardowych. Możesz natomiast wspomóc się artykułem: Dodawanie statusu wiadomości lub notatki do e-maila w Outlook'u

p.s.
Kontakt jako obiekt Outlooka posiada chyba najwięcej wolnych pól w zależności od wersji (w 2007 to 166 pól), może adaptacja już istniejącego była by bardziej pożyteczna a uwago na to iż dodatkowe pola nie exportują się po przez przesłanie dalej
OShon

Postprzez arrera » Cz 29.07.2010 14:17

Problem w tym, że zadane pytanie dotyczy około 20-30 pól i będzie wykorzystywane przez wielu użytkowników. Dlatego wykorzystanie istniejących już pól wymagałoby stworzenia mapy, gdzie np. w polu "małżonek" były by przetrzymywane dane "byłego właściciela" . Jednak na tylu polach i przy większej ilości użytkowników będzie to robiło niepotrzebne zamieszanie.
Oczywiście mogę w nowym formularzu zmienić opis pola, jendka na wszystkich listach dalej nagłówkiem kolumny pozostanie wspominiany wyżej "małżonek" :(

Ps. Nie przewiduję przesyłania tych informacji w postaci wizytówek itp.
arrera

Postprzez OShon » Cz 29.07.2010 14:26

Skoro ma być 30 pól a pracujecie w sieci (dostęp do serwera MySQL, Oracle, ACC lub inny) to może było by łatwiej wykonanie formy z połączeniem do Bazy.
Tam wyszukanie po NIPie, Nazwie osoby etc...
Możliwość przedstawienia w drzewie o ile osoby są przypisane do jednej kategorii, firmy itd..

Stamtąd generowanie wiadomości, zaproszeń na spotkanie etc..
Po co to dziergać na kontaktach Outooka? VBA i struktura XMLowa lub połączenie po ODBC świetnie się to tego nadaje
Tworzenie obiektów nie bardzo będzie bez serwera Exchange wykonalne (publikacje formularzy).
OShon

Postprzez arrera » Cz 29.07.2010 14:37

Większość osób pracuje poza firmą, więc dostęp do kontaktów przez Microsoft Exchange, współdzielona aktualizacja itd ... dodatkowo oczywiście większość użytkowników zna Outlooka, ale niekoniecznie inne aplikacje ;p
arrera

Postprzez OShon » Cz 29.07.2010 15:31

Komunikacja z serwerem ma pewne istotne zalety, przewyższające inne rozwiązania -np jedno generalne repozytorium co do którego mogą mieć wjazd konkretne lub wszystkie osoby. Zmiana danych odbywa się na bazie a nie lokalnie dla każdego z komputerów. Do tego uprawnienia do tworzenia rekordów i do zmian ich treści. To wszystko można oprogramować dodając stosowny ekran w Outlooku.
większość użytkowników zna Outlooka, ale niekoniecznie inne aplikacje
to tez znajomość innych aplikacji nie jest konieczna.
Uruchomienie dodatkowej formy sprowadza się do wyciągnięcie przycisku na pasku menu. Opis zgodnie z artykułem: Uruchamianie makr przyciskiem na pasku narzędzi

Wyciągniecie danych po zapytaniu SQLowym jest dość szybkie (rozwiązanie OnLine).
Przy Offline, oczywiście alternatywą jest oparcie na synchronizacji na życzenie, na plikach bazodanowych (może być zwykły TXT lub XML); podmiana ich na aktualne jest trywialna.
Oprogramowanie importu do Outlooka, obiektów a potem ich wycinanie lub wykonywanie warunków na różnicę zmian jest dość pracochłonne - nie polecam. - no chyba że to akcja jednorazowa !!

Nie mogę nic więcej podpowiedzieć bo nie znam warunków przedsięwzięcia.
OShon

Postprzez arrera » Cz 29.07.2010 17:23

Dokładnie, jest to akcja jednorazowa. Chodzi o przeniesienie pewnej bazy danych, która później będzie już aktualizowana przez użytkowników w Outlook. Czyli importujemy dane, tworzymy nowy widok, formularz i pozamiatane (problem oczywiście wciąż z tym pierwszym :)

Tworzenie dodatkowej "aplikacji", przynajmniej dla mnie będzie większym wyzwaniem, aż tak biegle nie poruszam się w VB, zresztą .... po co wyważać otwate drzwi, problem jest "tylko" z zaimportowaniem ....
arrera

Postprzez OShon » Cz 29.07.2010 20:06

Karty kontaktu nie da się zmodyfikować - to znaczy ingerencja w wygląd zmieni widok formatki sprowadzając do wersji Outlook 2000. Następnym krokiem była by jej publikacja i dystrybucja.... innymi słowy nie ma sensu, bez serwera Exchange.

Jeśli natomiast interesuje cię np utworzenie pól, które będą widoczne z pozycji Kontakt/Menu/Pokazywanie/Wszystkie pola/Pola zdefiniowane w tym elemencie przez użytkownika, jak i w folderze kontaktów jako osobna kolumna to jest to do zrobienia. (podobnie jak w pow artykule o notatkach).

Jeśli cie takie rozwiązanie interesuje zapraszam na priva (wiadomość WP).
OShon

Postprzez arrera » Cz 29.07.2010 20:34

Jeszcze raz, bo chyba nie okresliłem się janso ....

- posiadam serwer Exchange,
- jedyny problem jaki chcę przeskoczyć jednorazowo, to zaimporotwać dane do stworzonego systemu danych kontaktów w Outlook (problem z importem danych do pól niestandardowych)
- następnie dane te będą już aktualizowane przez użytkowników bezpośrednio w Outlook, więc jeśli znajdę tylko sposób na właściwy import inne rozwiązania będą mi zbędne
- z info jakie uzyskałem na innych forach wnioskuję, że potrzebna mi gotowa aplikacja, lub makro VB które tą sprawę załatwi

Jeśli macie taki kod, dodający wpisy w polach niestandardowych będę wdzięczny ...
arrera

Powrót do Microsoft Outlook